Established on May 6, 1860, The Olympic Club enjoys the distinction of being America’s oldest athletic club, and has been located the same building in downtown San Francisco since 1912. Over its history it has continued to be atop-tier, member-driven establishment for a range of sporting and social San Franciscans with high expectations.    

The building, located in Union Square is multi-storied and diverse with swimming pools, basketball courts, weight rooms, and amenities for its members.  Being a historic membership club that was once men only, it is quite formal with a dress code and an established etiquette of behavior.  This renovation covered the three food and beverage establishments in disparate locations in the building –each with a distinct function and experience.

The sports bar and grill named ArticleThree, which denotes a passage from their mission statement, was the primary renovation, the most complex, and the largest at 5,000 square feet.  The clients’ requirements were to create an all day destination that would feel welcoming from breakfast through lunch and into dinner, while also accommodating individuals and groups to watch sports.  The other requirement was to create a less“formal” lobby. The previous grill room was completely closed off from the entry and accessed through a separate hall. Not only was the restaurant completely re-designed, but was also opened up to the lobby, creating a much more prominent entry and invigorating the space with much added warmth.

The building itself is quite neoclassical and so Article Three is designed to be contemporary and ‘clubby’ – while also being rooted in the clubs history. Rich, classic & authentic materials such as black walnut, carrera marble, amber colored glass and bronze were used, creating a sporty, comfortable space for members of all ages to gather to watch sports or just socialize throughout the day and night. CCS was given access to the club’s photography archive, from which the “running track” was created from – historic and current images of the different sports played at the club, printed on aluminum panels that form a band around the perimeter of the dining room.  To further connect the past, present and future, various versions of the clubs bylaws were etched into a bronze mirror that is installed close to the ceiling surrounding the room.

At the opposite end of the lobby is 1860, a small bar that is adjacent to the club’s trophy room.  It is intimate and designed to blend more with the very traditional décor around it.  Its experience is that of a quiet living room with large comfortable furniture and fireplace where individuals or small groups can enjoy a cocktail and chat.

The third venue is the BM Café,which is located in an area that overlooks one of the clubs beautiful swimming pools, close to the work-out and locker rooms. This space is set up to serve prepared food and beverages in two very casual spaces – one of which overlooks the pool.  A brighter, more colorful pallet was implemented to create a more youthful, sporty feeling space. Materials used include white oak mill-work, stainless steel counter tops, felt wall covering , and striped carpet tile in the seating area that is meant to mimic the pool lanes below.  

olympic club

Location: San Francisco, CA

Type: Restaurant, Café, Bar and Lobby Remodel

Size: 8,000 sq ft

Completion: November, 2013

 

Architectural Team

Design Principal: Cass Calder Smith

Project Architect: Timothy Quayle

Director of Interior Design: Barbara Turpin-Vickroy

Designers: Sara Klocke

 

Consultants

MEP: JBA Consulting Engineers

Structural: John Arthing & Associates

Lighting: Michael Webb, Revolver Design

PrayerWheels: Manuel Palos

Dragon Art: Kahlil Rintye

 

Photography: Paul Dyer

Established on May 6, 1860, The Olympic Club enjoys the distinction of being America’s oldest athletic club, and has been located the same building in downtown San Francisco since 1912. Over its history it has continued to be atop-tier, member-driven establishment for a range of sporting and social San Franciscans with high expectations.    

The building, located in Union Square is multi-storied and diverse with swimming pools, basketball courts, weight rooms, and amenities for its members.  Being a historic membership club that was once men only, it is quite formal with a dress code and an established etiquette of behavior.  This renovation covered the three food and beverage establishments in disparate locations in the building –each with a distinct function and experience.

The sports bar and grill named ArticleThree, which denotes a passage from their mission statement, was the primary renovation, the most complex, and the largest at 5,000 square feet.  The clients’ requirements were to create an all day destination that would feel welcoming from breakfast through lunch and into dinner, while also accommodating individuals and groups to watch sports.  The other requirement was to create a less“formal” lobby. The previous grill room was completely closed off from the entry and accessed through a separate hall. Not only was the restaurant completely re-designed, but was also opened up to the lobby, creating a much more prominent entry and invigorating the space with much added warmth.

The building itself is quite neoclassical and so Article Three is designed to be contemporary and ‘clubby’ – while also being rooted in the clubs history. Rich, classic & authentic materials such as black walnut, carrera marble, amber colored glass and bronze were used, creating a sporty, comfortable space for members of all ages to gather to watch sports or just socialize throughout the day and night. CCS was given access to the club’s photography archive, from which the “running track” was created from – historic and current images of the different sports played at the club, printed on aluminum panels that form a band around the perimeter of the dining room.  To further connect the past, present and future, various versions of the clubs bylaws were etched into a bronze mirror that is installed close to the ceiling surrounding the room.

At the opposite end of the lobby is 1860, a small bar that is adjacent to the club’s trophy room.  It is intimate and designed to blend more with the very traditional décor around it.  Its experience is that of a quiet living room with large comfortable furniture and fireplace where individuals or small groups can enjoy a cocktail and chat.

The third venue is the BM Café,which is located in an area that overlooks one of the clubs beautiful swimming pools, close to the work-out and locker rooms. This space is set up to serve prepared food and beverages in two very casual spaces – one of which overlooks the pool.  A brighter, more colorful pallet was implemented to create a more youthful, sporty feeling space. Materials used include white oak mill-work, stainless steel counter tops, felt wall covering , and striped carpet tile in the seating area that is meant to mimic the pool lanes below.  

olympic club

Location: San Francisco, CA

Type: Restaurant, Café, Bar and Lobby Remodel

Size: 8,000 sq ft

Completion: November, 2013

 

Architectural Team

Design Principal: Cass Calder Smith

Project Architect: Timothy Quayle

Director of Interior Design: Barbara Turpin-Vickroy

Designers: Sara Klocke

 

Consultants

MEP: JBA Consulting Engineers

Structural: John Arthing & Associates

Lighting: Michael Webb, Revolver Design

PrayerWheels: Manuel Palos

Dragon Art: Kahlil Rintye

 

Photography: Paul Dyer

Established on May 6, 1860, The Olympic Club enjoys the distinction of being America’s oldest athletic club, and has been located the same building in downtown San Francisco since 1912. Over its history it has continued to be atop-tier, member-driven establishment for a range of sporting and social San Franciscans with high expectations.    

The building, located in Union Square is multi-storied and diverse with swimming pools, basketball courts, weight rooms, and amenities for its members.  Being a historic membership club that was once men only, it is quite formal with a dress code and an established etiquette of behavior.  This renovation covered the three food and beverage establishments in disparate locations in the building –each with a distinct function and experience.

The sports bar and grill named ArticleThree, which denotes a passage from their mission statement, was the primary renovation, the most complex, and the largest at 5,000 square feet.  The clients’ requirements were to create an all day destination that would feel welcoming from breakfast through lunch and into dinner, while also accommodating individuals and groups to watch sports.  The other requirement was to create a less“formal” lobby. The previous grill room was completely closed off from the entry and accessed through a separate hall. Not only was the restaurant completely re-designed, but was also opened up to the lobby, creating a much more prominent entry and invigorating the space with much added warmth.

The building itself is quite neoclassical and so Article Three is designed to be contemporary and ‘clubby’ – while also being rooted in the clubs history. Rich, classic & authentic materials such as black walnut, carrera marble, amber colored glass and bronze were used, creating a sporty, comfortable space for members of all ages to gather to watch sports or just socialize throughout the day and night. CCS was given access to the club’s photography archive, from which the “running track” was created from – historic and current images of the different sports played at the club, printed on aluminum panels that form a band around the perimeter of the dining room.  To further connect the past, present and future, various versions of the clubs bylaws were etched into a bronze mirror that is installed close to the ceiling surrounding the room.

At the opposite end of the lobby is 1860, a small bar that is adjacent to the club’s trophy room.  It is intimate and designed to blend more with the very traditional décor around it.  Its experience is that of a quiet living room with large comfortable furniture and fireplace where individuals or small groups can enjoy a cocktail and chat.

The third venue is the BM Café,which is located in an area that overlooks one of the clubs beautiful swimming pools, close to the work-out and locker rooms. This space is set up to serve prepared food and beverages in two very casual spaces – one of which overlooks the pool.  A brighter, more colorful pallet was implemented to create a more youthful, sporty feeling space. Materials used include white oak mill-work, stainless steel counter tops, felt wall covering , and striped carpet tile in the seating area that is meant to mimic the pool lanes below.  

olympic club

Location: San Francisco, CA

Type: Restaurant, Café, Bar and Lobby Remodel

Size: 8,000 sq ft

Completion: November, 2013

 

Architectural Team

Design Principal: Cass Calder Smith

Project Architect: Timothy Quayle

Director of Interior Design: Barbara Turpin-Vickroy

Designers: Sara Klocke

 

Consultants

MEP: JBA Consulting Engineers

Structural: John Arthing & Associates

Lighting: Michael Webb, Revolver Design

PrayerWheels: Manuel Palos

Dragon Art: Kahlil Rintye

 

Photography: Paul Dyer

25

olympic club

Location: San Francisco, CA

Type: Restaurant, Café, Bar and Lobby Remodel

Size: 8,000 sq ft

Completion: November, 2013

 

Architectural Team

Design Principal: Cass Calder Smith

Project Architect: Timothy Quayle

Director of Interior Design: Barbara Turpin-Vickroy

Designers: Sara Klocke

 

Consultants

MEP: JBA Consulting Engineers

Structural: John Arthing & Associates

Lighting: Michael Webb, Revolver Design

PrayerWheels: Manuel Palos

Dragon Art: Kahlil Rintye

 

Photography: Paul Dyer

Established on May 6, 1860, The Olympic Club enjoys the distinction of being America’s oldest athletic club, and has been located the same building in downtown San Francisco since 1912. Over its history it has continued to be atop-tier, member-driven establishment for a range of sporting and social San Franciscans with high expectations.    

The building, located in Union Square is multi-storied and diverse with swimming pools, basketball courts, weight rooms, and amenities for its members.  Being a historic membership club that was once men only, it is quite formal with a dress code and an established etiquette of behavior.  This renovation covered the three food and beverage establishments in disparate locations in the building –each with a distinct function and experience.

The sports bar and grill named ArticleThree, which denotes a passage from their mission statement, was the primary renovation, the most complex, and the largest at 5,000 square feet.  The clients’ requirements were to create an all day destination that would feel welcoming from breakfast through lunch and into dinner, while also accommodating individuals and groups to watch sports.  The other requirement was to create a less“formal” lobby. The previous grill room was completely closed off from the entry and accessed through a separate hall. Not only was the restaurant completely re-designed, but was also opened up to the lobby, creating a much more prominent entry and invigorating the space with much added warmth.

The building itself is quite neoclassical and so Article Three is designed to be contemporary and ‘clubby’ – while also being rooted in the clubs history. Rich, classic & authentic materials such as black walnut, carrera marble, amber colored glass and bronze were used, creating a sporty, comfortable space for members of all ages to gather to watch sports or just socialize throughout the day and night. CCS was given access to the club’s photography archive, from which the “running track” was created from – historic and current images of the different sports played at the club, printed on aluminum panels that form a band around the perimeter of the dining room.  To further connect the past, present and future, various versions of the clubs bylaws were etched into a bronze mirror that is installed close to the ceiling surrounding the room.

At the opposite end of the lobby is 1860, a small bar that is adjacent to the club’s trophy room.  It is intimate and designed to blend more with the very traditional décor around it.  Its experience is that of a quiet living room with large comfortable furniture and fireplace where individuals or small groups can enjoy a cocktail and chat.

The third venue is the BM Café,which is located in an area that overlooks one of the clubs beautiful swimming pools, close to the work-out and locker rooms. This space is set up to serve prepared food and beverages in two very casual spaces – one of which overlooks the pool.  A brighter, more colorful pallet was implemented to create a more youthful, sporty feeling space. Materials used include white oak mill-work, stainless steel counter tops, felt wall covering , and striped carpet tile in the seating area that is meant to mimic the pool lanes below.  

<< Bistro VerdeCafé + Habitant >>