Lovall Valley Residence Napa CountyLovall Valley Residence propertyLovall Valley Residence home decorLovall Valley Residence interior designLovall Valley Residence for saleLovall Valley Residence urban designLovall Valley Residence modern design

Located on ten secluded acres in Napa County, this 2,500 square foot residence is a second home for a writer, a painter and their two young children.  The couple had a vision for a country retreat that would merge with the outdoors, contrasting their own urban residence.  They were interested in earthen walls and other sustainable elements; sheet-rocked surfaces were to be avoided.  A place expressive of “rural simplicity” became our collaborative goal.

A two-building scheme, linked by a covered breezeway and nestled into a 100-year-old grove of oaks, forms the general plan for the home.  The breezeway acts as a point of organization and contemplation, linking the entry path to the pool and golden fields beyond. East and west from the breezeway are the two buildings—one for living, one for sleeping.  The intent is to add additional small structures over time, continuing the vernacular of multiple buildings with a variety of types, use, and ages.
Sixteen-inch-thick shot-earth walls comprise the east-west portion of the living building, while the north-south walls are wood, sided inside and out with cedar.  The living room, with large double doors at each end, becomes a similar space to the breezeway.  The roof framing is all exposed, a combination of reclaimed old-growth cedar and painted structural steel.  Ground-level floors are integral color concrete with hydronic radiant heating.

LOVALL VALLEY RESIDENCE

Location: Napa County, CA

Type: New Second Residence

Size: 2,500 sq ft

Completed: 1998

 

Architectural Team    

Design Principal: Cass Smith

Project Team: John Bass, Curtis Hollenbeck

 

Consultants                

Landscape design build: Bertotti Landscaping

Structural: Bruce King

Earth Walls: Rammed Earth Works

 

General Contractor: Redhorse Constructors, Inc.      

Photography: David Duncan Livingston

Lovall Valley Residence Napa CountyLovall Valley Residence propertyLovall Valley Residence home decorLovall Valley Residence interior designLovall Valley Residence for saleLovall Valley Residence urban designLovall Valley Residence modern design

LOVALL VALLEY RESIDENCE

Location: Napa County, CA

Type: New Second Residence

Size: 2,500 sq ft

Completed: 1998

 

Architectural Team    

Design Principal: Cass Smith

Project Team: John Bass, Curtis Hollenbeck

 

Consultants                

Landscape design build: Bertotti Landscaping

Structural: Bruce King

Earth Walls: Rammed Earth Works

 

General Contractor: Redhorse Constructors, Inc.      

Photography: David Duncan Livingston

Located on ten secluded acres in Napa County, this 2,500 square foot residence is a second home for a writer, a painter and their two young children.  The couple had a vision for a country retreat that would merge with the outdoors, contrasting their own urban residence.  They were interested in earthen walls and other sustainable elements; sheet-rocked surfaces were to be avoided.  A place expressive of “rural simplicity” became our collaborative goal.

A two-building scheme, linked by a covered breezeway and nestled into a 100-year-old grove of oaks, forms the general plan for the home.  The breezeway acts as a point of organization and contemplation, linking the entry path to the pool and golden fields beyond. East and west from the breezeway are the two buildings—one for living, one for sleeping.  The intent is to add additional small structures over time, continuing the vernacular of multiple buildings with a variety of types, use, and ages.
Sixteen-inch-thick shot-earth walls comprise the east-west portion of the living building, while the north-south walls are wood, sided inside and out with cedar.  The living room, with large double doors at each end, becomes a similar space to the breezeway.  The roof framing is all exposed, a combination of reclaimed old-growth cedar and painted structural steel.  Ground-level floors are integral color concrete with hydronic radiant heating.

Lovall Valley Residence Napa CountyLovall Valley Residence propertyLovall Valley Residence home decorLovall Valley Residence interior designLovall Valley Residence for saleLovall Valley Residence urban designLovall Valley Residence modern design

Located on ten secluded acres in Napa County, this 2,500 square foot residence is a second home for a writer, a painter and their two young children.  The couple had a vision for a country retreat that would merge with the outdoors, contrasting their own urban residence.  They were interested in earthen walls and other sustainable elements; sheet-rocked surfaces were to be avoided.  A place expressive of “rural simplicity” became our collaborative goal.

A two-building scheme, linked by a covered breezeway and nestled into a 100-year-old grove of oaks, forms the general plan for the home.  The breezeway acts as a point of organization and contemplation, linking the entry path to the pool and golden fields beyond. East and west from the breezeway are the two buildings—one for living, one for sleeping.  The intent is to add additional small structures over time, continuing the vernacular of multiple buildings with a variety of types, use, and ages.
Sixteen-inch-thick shot-earth walls comprise the east-west portion of the living building, while the north-south walls are wood, sided inside and out with cedar.  The living room, with large double doors at each end, becomes a similar space to the breezeway.  The roof framing is all exposed, a combination of reclaimed old-growth cedar and painted structural steel.  Ground-level floors are integral color concrete with hydronic radiant heating.

LOVALL VALLEY RESIDENCE

Location: Napa County, CA

Type: New Second Residence

Size: 2,500 sq ft

Completed: 1998

 

Architectural Team    

Design Principal: Cass Smith

Project Team: John Bass, Curtis Hollenbeck

 

Consultants                

Landscape design build: Bertotti Landscaping

Structural: Bruce King

Earth Walls: Rammed Earth Works

 

General Contractor: Redhorse Constructors, Inc.      

Photography: David Duncan Livingston

Lovall Valley ResidenceLovall Valley Residence propertyLovall Valley Residence home decorLovall Valley Residence interior designLovall Valley Residence for saleLovall Valley Residence urban designLovall Valley Residence modern design

Located on ten secluded acres in Napa County, this 2,500 square foot residence is a second home for a writer, a painter and their two young children.  The couple had a vision for a country retreat that would merge with the outdoors, contrasting their own urban residence.  They were interested in earthen walls and other sustainable elements; sheet-rocked surfaces were to be avoided.  A place expressive of “rural simplicity” became our collaborative goal.

A two-building scheme, linked by a covered breezeway and nestled into a 100-year-old grove of oaks, forms the general plan for the home.  The breezeway acts as a point of organization and contemplation, linking the entry path to the pool and golden fields beyond. East and west from the breezeway are the two buildings—one for living, one for sleeping.  The intent is to add additional small structures over time, continuing the vernacular of multiple buildings with a variety of types, use, and ages.
Sixteen-inch-thick shot-earth walls comprise the east-west portion of the living building, while the north-south walls are wood, sided inside and out with cedar.  The living room, with large double doors at each end, becomes a similar space to the breezeway.  The roof framing is all exposed, a combination of reclaimed old-growth cedar and painted structural steel.  Ground-level floors are integral color concrete with hydronic radiant heating.

LOVALL VALLEY RESIDENCE

Location: Napa County, CA

Type: New Second Residence

Size: 2,500 sq ft

Completed: 1998

 

Architectural Team    

Design Principal: Cass Smith

Project Team: John Bass, Curtis Hollenbeck

 

Consultants                

Landscape design build: Bertotti Landscaping

Structural: Bruce King

Earth Walls: Rammed Earth Works

 

General Contractor: Redhorse Constructors, Inc.      

Photography: David Duncan Livingston

Lovall Valley Residence Napa CountyLovall Valley Residence propertyLovall Valley Residence home decorLovall Valley Residence interior designLovall Valley Residence for saleLovall Valley Residence urban designLovall Valley Residence modern design

Located on ten secluded acres in Napa County, this 2,500 square foot residence is a second home for a writer, a painter and their two young children.  The couple had a vision for a country retreat that would merge with the outdoors, contrasting their own urban residence.  They were interested in earthen walls and other sustainable elements; sheet-rocked surfaces were to be avoided.  A place expressive of “rural simplicity” became our collaborative goal.

A two-building scheme, linked by a covered breezeway and nestled into a 100-year-old grove of oaks, forms the general plan for the home.  The breezeway acts as a point of organization and contemplation, linking the entry path to the pool and golden fields beyond. East and west from the breezeway are the two buildings—one for living, one for sleeping.  The intent is to add additional small structures over time, continuing the vernacular of multiple buildings with a variety of types, use, and ages.
Sixteen-inch-thick shot-earth walls comprise the east-west portion of the living building, while the north-south walls are wood, sided inside and out with cedar.  The living room, with large double doors at each end, becomes a similar space to the breezeway.  The roof framing is all exposed, a combination of reclaimed old-growth cedar and painted structural steel.  Ground-level floors are integral color concrete with hydronic radiant heating.

LOVALL VALLEY RESIDENCE

Location: Napa County, CA

Type: New Second Residence

Size: 2,500 sq ft

Completed: 1998

 

Architectural Team    

Design Principal: Cass Smith

Project Team: John Bass, Curtis Hollenbeck

 

Consultants                

Landscape design build: Bertotti Landscaping

Structural: Bruce King

Earth Walls: Rammed Earth Works

 

General Contractor: Redhorse Constructors, Inc.      

Photography: David Duncan Livingston

<< Time Warner CondoLevine Residence >>