casscalder residential propertyarchitecture designer 147-south-parkarchitecture residence 147-south-park147-south-park homeluxury apartment sophisticated architecturalsophisticated architectural 147 south ParkLuxury home sophisticated architectural 147 south parktest floorplan

The owners of this apartment in New York City’s Greenwich Village saw an opportunity to expand their home and decided to go for it rather than move. After acquiring the neighboring unit above, the family of five commissioned us to vertically merge the two apartments. Atypical of apartment lines being one over the other, the unit above overlapped the lower unit by only twenty feet. An initial design study was made to confirm that the existing structure would allow for the gut vertical renovation and that a new stair would fit within the narrow zone where the units overlapped. From this step, one problem-solving the domestic program was configured.

The design provided two additional bedrooms and two additional bathrooms – resulting in a three-bedroom, three-bathroom duplex apartment which all fit within 1,700 square feet. The first floor main living space and its bedroom were both renovated. The new second floor became en-suite bedrooms separated by the central stair - a master suite one way and a boy’s suite the other. Most rooms face south with leafy street views though refurbished historic windows.

The central design and most functional element is the new stairway, which was very much shoe-horned into place and custom built. The upper portion of the white oak stair floats with open risers allowing natural light to come down from the upstairs windows, while the lower portion anchors to the living spaces. Overall it establishes itself as the vertical counterpoint to the two horizontal floors, while curved handrails and blackened steel accents confirms itself as a sculpture for the living and dining rooms.

This project is, in one way, very ambitious with its attempt to fit a lot within a little. At the same time, it’s very much about surgical finesse and design restraint with a meticulous attention to detail. The finishes came together with the interior designer, Allison Lind Interiors and the collaboration with the owners and contractor were essential to its success.

OVER + UNDER

LOCATION: Greenwich Village, New York City

TYPE: Residential Remodel

SIZE: 1,450 Sq Ft

COMPLETED: June 2019

ARCHITECTURAL TEAM

DESIGN PRINCIPAL: Cass Smith

PROJECT MANAGER: Yvonne Choy

PROJECT ARCHITECT: Pablo Sperandio

INTERIOR DESIGNER: Allison Lind Interiors

CONSULTANTS

MEP: Athawal Engineering

Structural: Blue Sky Design

GENERAL CONTRACTOR: Beckman Studio Design Build

PHOTOGRAPHY: Regan Wood

casscalder residential propertyarchitecture designer 147-south-parkarchitecture residence 147-south-park147-south-park homeluxury apartment sophisticated architecturalsophisticated architectural 147 south ParkLuxury home sophisticated architectural 147 south parktest floorplan

OVER + UNDER

LOCATION: Greenwich Village, New York City

TYPE: Residential Remodel

SIZE: 1,450 Sq Ft

COMPLETED: June 2019

ARCHITECTURAL TEAM

DESIGN PRINCIPAL: Cass Smith

PROJECT MANAGER: Yvonne Choy

PROJECT ARCHITECT: Pablo Sperandio

INTERIOR DESIGNER: Allison Lind Interiors

CONSULTANTS

MEP: Athawal Engineering

Structural: Blue Sky Design

GENERAL CONTRACTOR: Beckman Studio Design Build

PHOTOGRAPHY: Regan Wood

The owners of this apartment in New York City’s Greenwich Village saw an opportunity to expand their home and decided to go for it rather than move. After acquiring the neighboring unit above, the family of five commissioned us to vertically merge the two apartments. Atypical of apartment lines being one over the other, the unit above overlapped the lower unit by only twenty feet. An initial design study was made to confirm that the existing structure would allow for the gut vertical renovation and that a new stair would fit within the narrow zone where the units overlapped. From this step, one problem-solving the domestic program was configured.

The design provided two additional bedrooms and two additional bathrooms – resulting in a three-bedroom, three-bathroom duplex apartment which all fit within 1,700 square feet. The first floor main living space and its bedroom were both renovated. The new second floor became en-suite bedrooms separated by the central stair - a master suite one way and a boy’s suite the other. Most rooms face south with leafy street views though refurbished historic windows.

The central design and most functional element is the new stairway, which was very much shoe-horned into place and custom built. The upper portion of the white oak stair floats with open risers allowing natural light to come down from the upstairs windows, while the lower portion anchors to the living spaces. Overall it establishes itself as the vertical counterpoint to the two horizontal floors, while curved handrails and blackened steel accents confirms itself as a sculpture for the living and dining rooms.

This project is, in one way, very ambitious with its attempt to fit a lot within a little. At the same time, it’s very much about surgical finesse and design restraint with a meticulous attention to detail. The finishes came together with the interior designer, Allison Lind Interiors and the collaboration with the owners and contractor were essential to its success.

casscalder residential propertyarchitecture designer 147-south-parkarchitecture residence 147-south-park147-south-park homeluxury apartment sophisticated architecturalsophisticated architectural 147 south ParkLuxury home sophisticated architectural 147 south parktest floorplantest floorplan 2

The owners of this apartment in New York City’s Greenwich Village saw an opportunity to expand their home and decided to go for it rather than move. After acquiring the neighboring unit above, the family of five commissioned us to vertically merge the two apartments. Atypical of apartment lines being one over the other, the unit above overlapped the lower unit by only twenty feet. An initial design study was made to confirm that the existing structure would allow for the gut vertical renovation and that a new stair would fit within the narrow zone where the units overlapped. From this step, one problem-solving the domestic program was configured.

The design provided two additional bedrooms and two additional bathrooms – resulting in a three-bedroom, three-bathroom duplex apartment which all fit within 1,700 square feet. The first floor main living space and its bedroom were both renovated. The new second floor became en-suite bedrooms separated by the central stair - a master suite one way and a boy’s suite the other. Most rooms face south with leafy street views though refurbished historic windows.

The central design and most functional element is the new stairway, which was very much shoe-horned into place and custom built. The upper portion of the white oak stair floats with open risers allowing natural light to come down from the upstairs windows, while the lower portion anchors to the living spaces. Overall it establishes itself as the vertical counterpoint to the two horizontal floors, while curved handrails and blackened steel accents confirms itself as a sculpture for the living and dining rooms.

This project is, in one way, very ambitious with its attempt to fit a lot within a little. At the same time, it’s very much about surgical finesse and design restraint with a meticulous attention to detail. The finishes came together with the interior designer, Allison Lind Interiors and the collaboration with the owners and contractor were essential to its success.

OVER + UNDER

LOCATION: Greenwich Village, New York City

TYPE: Residential Remodel

SIZE: 1,450 Sq Ft

COMPLETED: June 2019

ARCHITECTURAL TEAM

DESIGN PRINCIPAL: Cass Smith

PROJECT MANAGER: Yvonne Choy

PROJECT ARCHITECT: Pablo Sperandio

INTERIOR DESIGNER: Allison Lind Interiors

CONSULTANTS

MEP: Athawal Engineering

Structural: Blue Sky Design

GENERAL CONTRACTOR: Beckman Studio Design Build

PHOTOGRAPHY: Regan Wood

Over + Underarchitecture designer 147-south-parkarchitecture residence 147-south-park147-south-park homeluxury apartment sophisticated architecturalsophisticated architectural 147 south ParkLuxury home sophisticated architectural 147 south parktest floorplantest floorplan 2

The owners of this apartment in New York City’s Greenwich Village saw an opportunity to expand their home and decided to go for it rather than move. After acquiring the neighboring unit above, the family of five commissioned us to vertically merge the two apartments. Atypical of apartment lines being one over the other, the unit above overlapped the lower unit by only twenty feet. An initial design study was made to confirm that the existing structure would allow for the gut vertical renovation and that a new stair would fit within the narrow zone where the units overlapped. From this step, one problem-solving the domestic program was configured.

The design provided two additional bedrooms and two additional bathrooms – resulting in a three-bedroom, three-bathroom duplex apartment which all fit within 1,700 square feet. The first floor main living space and its bedroom were both renovated. The new second floor became en-suite bedrooms separated by the central stair - a master suite one way and a boy’s suite the other. Most rooms face south with leafy street views though refurbished historic windows.

The central design and most functional element is the new stairway, which was very much shoe-horned into place and custom built. The upper portion of the white oak stair floats with open risers allowing natural light to come down from the upstairs windows, while the lower portion anchors to the living spaces. Overall it establishes itself as the vertical counterpoint to the two horizontal floors, while curved handrails and blackened steel accents confirms itself as a sculpture for the living and dining rooms.

This project is, in one way, very ambitious with its attempt to fit a lot within a little. At the same time, it’s very much about surgical finesse and design restraint with a meticulous attention to detail. The finishes came together with the interior designer, Allison Lind Interiors and the collaboration with the owners and contractor were essential to its success.

OVER + UNDER

LOCATION: Greenwich Village, New York City

TYPE: Residential Remodel

SIZE: 1,450 Sq Ft

COMPLETED: June 2019

ARCHITECTURAL TEAM

DESIGN PRINCIPAL: Cass Smith

PROJECT MANAGER: Yvonne Choy

PROJECT ARCHITECT: Pablo Sperandio

INTERIOR DESIGNER: Allison Lind Interiors

CONSULTANTS

MEP: Athawal Engineering

Structural: Blue Sky Design

GENERAL CONTRACTOR: Beckman Studio Design Build

PHOTOGRAPHY: Regan Wood

casscalder residential propertyarchitecture designer 147-south-parkarchitecture residence 147-south-park147-south-park homeluxury apartment sophisticated architecturalsophisticated architectural 147 south ParkLuxury home sophisticated architectural 147 south parktest floorplantest floorplan 2

The owners of this apartment in New York City’s Greenwich Village saw an opportunity to expand their home and decided to go for it rather than move. After acquiring the neighboring unit above, the family of five commissioned us to vertically merge the two apartments. Atypical of apartment lines being one over the other, the unit above overlapped the lower unit by only twenty feet. An initial design study was made to confirm that the existing structure would allow for the gut vertical renovation and that a new stair would fit within the narrow zone where the units overlapped. From this step, one problem-solving the domestic program was configured.

The design provided two additional bedrooms and two additional bathrooms – resulting in a three-bedroom, three-bathroom duplex apartment which all fit within 1,700 square feet. The first floor main living space and its bedroom were both renovated. The new second floor became en-suite bedrooms separated by the central stair - a master suite one way and a boy’s suite the other. Most rooms face south with leafy street views though refurbished historic windows.

The central design and most functional element is the new stairway, which was very much shoe-horned into place and custom built. The upper portion of the white oak stair floats with open risers allowing natural light to come down from the upstairs windows, while the lower portion anchors to the living spaces. Overall it establishes itself as the vertical counterpoint to the two horizontal floors, while curved handrails and blackened steel accents confirms itself as a sculpture for the living and dining rooms.

This project is, in one way, very ambitious with its attempt to fit a lot within a little. At the same time, it’s very much about surgical finesse and design restraint with a meticulous attention to detail. The finishes came together with the interior designer, Allison Lind Interiors and the collaboration with the owners and contractor were essential to its success.

OVER + UNDER

LOCATION: Greenwich Village, New York City

TYPE: Residential Remodel

SIZE: 1,450 Sq Ft

COMPLETED: June 2019

ARCHITECTURAL TEAM

DESIGN PRINCIPAL: Cass Smith

PROJECT MANAGER: Yvonne Choy

PROJECT ARCHITECT: Pablo Sperandio

INTERIOR DESIGNER: Allison Lind Interiors

CONSULTANTS

MEP: Athawal Engineering

Structural: Blue Sky Design

GENERAL CONTRACTOR: Beckman Studio Design Build

PHOTOGRAPHY: Regan Wood

<< Belvedere ResidencePacific Palisades >>