Palo Alto Residence propertyPalo Alto Residence CAPalo Alto Residence apartmentUrban design Palo Alto ResidencePalo Alto Residence for salePalo Alto Residence modern housePalo Alto Residence office designPalo Alto Residence house design

CCS Architecture designed this 5,800 square foot home for a family of five in Palo Alto, California.  The clients both work in the Silicon Valley, and they have 3 young children.  The design is specific to their close-knit family needs as well as their rigorous sustainability standards.  The architecture is contemporary, but it has warm, authentic materials and refined details to accommodate a casual, unpretentious lifestyle.

The home’s bent, linear configuration divides the site; the public, street sides wrap the corner, creating a more private interior.  A breezeway leads to the entry and the yard beyond, while also separating the main house from the garage and studio.  The second floor bridges over these two and becomes the ceiling of the breezeway.

The lower part of the house has primary walls of highly crafted rammed earth made with soil excavated from the site.  The upper floor, framed in wood and steel, is clad in wood siding plus aluminum panels.  Between the two is an 18-inch ribbon of glass that admits soft light and views while making the upper floor appear as if it is floating.

PALO ALTO RESIDENCE

Location: Palo Alto, CA

Type: New Residence

Size: 5,800 sq ft

Completed: June 2010

 

Architectural Team

Design Principal: Cass Calder Smith

Project Architect: Sean Kennedy

Designer: Cornelia Sterl

 

Consultants                        

Structural Engineer: Weir Andrewson Associates, Inc.

Civil Engineer: Guiliani + Kull

Solar: EnergySoft

Rammed Earth: David Easton, Rammed Earth Works

Metalwork: Florian Industries

Cabinetry: Spiral Design

Meadow Consultant: John Greenlee

Landscaping: Siteworks

Demolition: Sonrise Consolidated, Inc.

General Contractor: Kirk Welton & Mary Young, K Welton Inc.

 

Photography: Joe Fletcher

Palo Alto Residence propertyPalo Alto Residence CAPalo Alto Residence apartmentUrban design Palo Alto ResidencePalo Alto Residence for salePalo Alto Residence modern housePalo Alto Residence office designPalo Alto Residence house designPalo Alto Residence interior designPalo Alto Residence CaliforniaUrban house design Palo Alto Residence

PALO ALTO RESIDENCE

Location: Palo Alto, CA

Type: New Residence

Size: 5,800 sq ft

Completed: June 2010

 

Architectural Team

Design Principal: Cass Calder Smith

Project Architect: Sean Kennedy

Designer: Cornelia Sterl

 

Consultants                        

Structural Engineer: Weir Andrewson Associates, Inc.

Civil Engineer: Guiliani + Kull

Solar: EnergySoft

Rammed Earth: David Easton, Rammed Earth Works

Metalwork: Florian Industries

Cabinetry: Spiral Design

Meadow Consultant: John Greenlee

Landscaping: Siteworks

Demolition: Sonrise Consolidated, Inc.

General Contractor: Kirk Welton & Mary Young, K Welton Inc.

 

Photography: Joe Fletcher

CCS Architecture designed this 5,800 square foot home for a family of five in Palo Alto, California.  The clients both work in the Silicon Valley, and they have 3 young children.  The design is specific to their close-knit family needs as well as their rigorous sustainability standards.  The architecture is contemporary, but it has warm, authentic materials and refined details to accommodate a casual, unpretentious lifestyle.

The home’s bent, linear configuration divides the site; the public, street sides wrap the corner, creating a more private interior.  A breezeway leads to the entry and the yard beyond, while also separating the main house from the garage and studio.  The second floor bridges over these two and becomes the ceiling of the breezeway.

The lower part of the house has primary walls of highly crafted rammed earth made with soil excavated from the site.  The upper floor, framed in wood and steel, is clad in wood siding plus aluminum panels.  Between the two is an 18-inch ribbon of glass that admits soft light and views while making the upper floor appear as if it is floating.

Palo Alto Residence propertyPalo Alto Residence CAPalo Alto Residence apartmentUrban design Palo Alto ResidencePalo Alto Residence for salePalo Alto Residence modern housePalo Alto Residence office design

CCS Architecture designed this 5,800 square foot home for a family of five in Palo Alto, California.  The clients both work in the Silicon Valley, and they have 3 young children.  The design is specific to their close-knit family needs as well as their rigorous sustainability standards.  The architecture is contemporary, but it has warm, authentic materials and refined details to accommodate a casual, unpretentious lifestyle.

The home’s bent, linear configuration divides the site; the public, street sides wrap the corner, creating a more private interior.  A breezeway leads to the entry and the yard beyond, while also separating the main house from the garage and studio.  The second floor bridges over these two and becomes the ceiling of the breezeway.

The lower part of the house has primary walls of highly crafted rammed earth made with soil excavated from the site.  The upper floor, framed in wood and steel, is clad in wood siding plus aluminum panels.  Between the two is an 18-inch ribbon of glass that admits soft light and views while making the upper floor appear as if it is floating.

PALO ALTO RESIDENCE

Location: Palo Alto, CA

Type: New Residence

Size: 5,800 sq ft

Completed: June 2010

 

Architectural Team

Design Principal: Cass Calder Smith

Project Architect: Sean Kennedy

Designer: Cornelia Sterl

 

Consultants                        

Structural Engineer: Weir Andrewson Associates, Inc.

Civil Engineer: Guiliani + Kull

Solar: EnergySoft

Rammed Earth: David Easton, Rammed Earth Works

Metalwork: Florian Industries

Cabinetry: Spiral Design

Meadow Consultant: John Greenlee

Landscaping: Siteworks

Demolition: Sonrise Consolidated, Inc.

General Contractor: Kirk Welton & Mary Young, K Welton Inc.

 

Photography: Joe Fletcher

Palo Alto ResidencePalo Alto Residence CAPalo Alto Residence apartmentUrban design Palo Alto ResidencePalo Alto Residence for salePalo Alto Residence modern housePalo Alto Residence office designPalo Alto Residence house designPalo Alto Residence interior designPalo Alto Residence CaliforniaUrban house design Palo Alto Residence

CCS Architecture designed this 5,800 square foot home for a family of five in Palo Alto, California.  The clients both work in the Silicon Valley, and they have 3 young children.  The design is specific to their close-knit family needs as well as their rigorous sustainability standards.  The architecture is contemporary, but it has warm, authentic materials and refined details to accommodate a casual, unpretentious lifestyle.

The home’s bent, linear configuration divides the site; the public, street sides wrap the corner, creating a more private interior.  A breezeway leads to the entry and the yard beyond, while also separating the main house from the garage and studio.  The second floor bridges over these two and becomes the ceiling of the breezeway.

The lower part of the house has primary walls of highly crafted rammed earth made with soil excavated from the site.  The upper floor, framed in wood and steel, is clad in wood siding plus aluminum panels.  Between the two is an 18-inch ribbon of glass that admits soft light and views while making the upper floor appear as if it is floating.

PALO ALTO RESIDENCE

Location: Palo Alto, CA

Type: New Residence

Size: 5,800 sq ft

Completed: June 2010

 

Architectural Team

Design Principal: Cass Calder Smith

Project Architect: Sean Kennedy

Designer: Cornelia Sterl

 

Consultants                        

Structural Engineer: Weir Andrewson Associates, Inc.

Civil Engineer: Guiliani + Kull

Solar: EnergySoft

Rammed Earth: David Easton, Rammed Earth Works

Metalwork: Florian Industries

Cabinetry: Spiral Design

Meadow Consultant: John Greenlee

Landscaping: Siteworks

Demolition: Sonrise Consolidated, Inc.

General Contractor: Kirk Welton & Mary Young, K Welton Inc.

 

Photography: Joe Fletcher

Palo Alto Residence propertyPalo Alto Residence CAPalo Alto Residence apartmentUrban design Palo Alto ResidencePalo Alto Residence for salePalo Alto Residence modern housePalo Alto Residence office designPalo Alto Residence house designPalo Alto Residence interior designPalo Alto Residence CaliforniaUrban house design Palo Alto Residence

CCS Architecture designed this 5,800 square foot home for a family of five in Palo Alto, California.  The clients both work in the Silicon Valley, and they have 3 young children.  The design is specific to their close-knit family needs as well as their rigorous sustainability standards.  The architecture is contemporary, but it has warm, authentic materials and refined details to accommodate a casual, unpretentious lifestyle.

The home’s bent, linear configuration divides the site; the public, street sides wrap the corner, creating a more private interior.  A breezeway leads to the entry and the yard beyond, while also separating the main house from the garage and studio.  The second floor bridges over these two and becomes the ceiling of the breezeway.

The lower part of the house has primary walls of highly crafted rammed earth made with soil excavated from the site.  The upper floor, framed in wood and steel, is clad in wood siding plus aluminum panels.  Between the two is an 18-inch ribbon of glass that admits soft light and views while making the upper floor appear as if it is floating.

PALO ALTO RESIDENCE

Location: Palo Alto, CA

Type: New Residence

Size: 5,800 sq ft

Completed: June 2010

 

Architectural Team

Design Principal: Cass Calder Smith

Project Architect: Sean Kennedy

Designer: Cornelia Sterl

 

Consultants                        

Structural Engineer: Weir Andrewson Associates, Inc.

Civil Engineer: Guiliani + Kull

Solar: EnergySoft

Rammed Earth: David Easton, Rammed Earth Works

Metalwork: Florian Industries

Cabinetry: Spiral Design

Meadow Consultant: John Greenlee

Landscaping: Siteworks

Demolition: Sonrise Consolidated, Inc.

General Contractor: Kirk Welton & Mary Young, K Welton Inc.

 

Photography: Joe Fletcher

<< Chelsea Micro-StudioTelegraph Hill Residence >>