This was a commercial tenant improvement of 60,000 SF for a high-tech financial services firm located in San Francisco. The firm wanted a showcase office for its San Francisco headquarters, which would house a mix of corporate financial offices, technology developers, and administration. The site was a recently renovated 4 story structure with garage located in a former dry-dock facility. Set up for multi-tenancy, it had a relatively small floor plate not easily suited to a single tenant. The clients wanted to foster communication between floors and departments, as well as to allow for a flexible open office environment that would allow for growth and expansion. The solution was to connect the floors through a central circulation spine in the form of a stair. This penetrated the various floors on one axis, and stacked program around that axis-spine on all of the floors. The top floor was reserved for conferencing and meeting space concentrating major facilities such as break rooms, conferencing, and arterial support around the “spine”. It stretched from the ground floor lobby to the uppermost floor in a direct line, with support located centrally around it. The server room, built to cantilever over the main lobby, stretches the program in violation of the perimeter enclosure yet maintains its relationship to the spine.

Location: San Francisco, CA

Type: Commercial Tenant Improvements - Corporate Headquarters

Size: 60,000sq ft

 

Completed: 2001

 

Architectural Team      

Design Principal: Cass Smith      

Project Architect: Robert Shepherd  

Project Team: Gassia Salibian, Scott Mullen, Yakuh Askew, Jordan Geiger        

 

Consultants                

Color/Materials: James Goodman

Lighting: Revolver Design

Plumbing: Egan Plumbing

Electrical: SASCO Electric

Mechanical: ACCO Air Conditioning

Structural: Culley & Associates

Furniture: One Workplace/SteelCase

 

General Contractor: Fine Line Construction

 

Photography: Michael O’Callahan

Location: San Francisco, CA

Type: Commercial Tenant Improvements - Corporate Headquarters

Size: 60,000sq ft

 

Completed: 2001

 

Architectural Team      

Design Principal: Cass Smith      

Project Architect: Robert Shepherd  

Project Team: Gassia Salibian, Scott Mullen, Yakuh Askew, Jordan Geiger        

 

Consultants                

Color/Materials: James Goodman

Lighting: Revolver Design

Plumbing: Egan Plumbing

Electrical: SASCO Electric

Mechanical: ACCO Air Conditioning

Structural: Culley & Associates

Furniture: One Workplace/SteelCase

 

General Contractor: Fine Line Construction

 

Photography: Michael O’Callahan

This was a commercial tenant improvement of 60,000 SF for a high-tech financial services firm located in San Francisco. The firm wanted a showcase office for its San Francisco headquarters, which would house a mix of corporate financial offices, technology developers, and administration. The site was a recently renovated 4 story structure with garage located in a former dry-dock facility. Set up for multi-tenancy, it had a relatively small floor plate not easily suited to a single tenant. The clients wanted to foster communication between floors and departments, as well as to allow for a flexible open office environment that would allow for growth and expansion. The solution was to connect the floors through a central circulation spine in the form of a stair. This penetrated the various floors on one axis, and stacked program around that axis-spine on all of the floors. The top floor was reserved for conferencing and meeting space concentrating major facilities such as break rooms, conferencing, and arterial support around the “spine”. It stretched from the ground floor lobby to the uppermost floor in a direct line, with support located centrally around it. The server room, built to cantilever over the main lobby, stretches the program in violation of the perimeter enclosure yet maintains its relationship to the spine.

<< Holy Family Day HomePalazzo >>